kispesti testvérváros program
HU | EN
 


Hírek | Dokumentumok | Kapcsolat
Bemutatkozás
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 
Bemutatkozás
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2019-11-19
Kispestkiutazásokkispest

2020. évi kiutazások tervezése

Kispest testvárvárosi Program 2020

Budapest / Káptalanfüred 2020. július 10 - 19 ig (július 10 /11 Budapest)

Tervezet !

A Kispesti Önkormányzat ebben az évben is megrendezi kiutazásos nemzetközi programjait. Az ifjúsági csereüdültetés ebben az évben is ingyenes lesz, a résztvevőknek csak a biztosítás díját kell fizetniük.
A csereprogram külföldi cserediák fogadását megszüntettük
A kiutazó csoport korosztálya minden esetben a 7-8. évfolyam, angol nyelvű tanulmányokkal, ismerettel.
A csoportot, a kijelölt iskola intézményvezetője által kijelölt tanár vezeti, a csoport tagjait szintén az iskola jelöli ki. 2 (3) fős tanári csoport kísérheti a kiutazókat, közülük az egyiknek tökéletes angol nyelven kell tudni kommunikálni (lengyel, bolgár, török, horvát programnál). Tolmácsot a programokhoz központilag nem tudunk biztosítani!
A Törökországi program során az elmúlt évben 2 éjszakás családi elhelyezés volt Pendikben, egyébként 4 csillagos szállodában laktak a gyerekek.
2020 ban a káptalanfüredi elhelyezési lehetőségeket figyelembe véve Smolyanba nem tervezünk utazást. (program elmaradás esetén azonban beléphet)
A program az utazást és a teljes ellátást is tartalmazza.
A programon csak magyar állampolgárságú, érvényes magyar személyi okmánnyal lehet részt venni. Az EU országokba és Szerbiába kötelező az EU EÜ kártya kiváltása egyénileg.

Törökország/ Isztambul Pendik 13 fő diák 2 (3) tanár
Tervezett utazás időpontja 2020 Június hó18.nap tól 2020 június hó 27 nap ig

Turkis Airlines / Pegasus (7) - 8.osztályt, külföldi elhelyezés családi és Hotel
Utazási okmány: útlevél, visszaérkezéstől számított 6 hónap + érvényesség
Elutazás Isztambulba az új török repülőtérre, majd transzfer Pendikbe testvérvárosunkba.
Pendik Isztambul egyik kerülete, a város ázsiai oldalán fekszik Kartal és Tuzla között. Az első ismert neve Pantikapion vagy Pantikapeun volt, a római időkben Panticio/Panticia néven ismerték, a bizánci korban ez Pantichionra módosult. A Pendik nevet az oszmán időkben kapta. A körzet határában található Isztambul legnagyobb hegye, az 537 méter magas Aydos-hegy. Városaink között az együttműködés 2010-ben indult útjára. Lakossága körülbelül 625.000 fő. Az 1970-es években még vidéki térségnek számított, távol esett a várostól, ma már azonban egy pezsgő bevásárló kerület, ahol az ember találkozhat az európai, és az ázsiai kultúra minden gazdagságával.
A program során a történelmi Isztambul nevezetességeit látogatják meg, hajókáznak a Boszporuszon, egy alkalommal egész napos fürdőzés a Herceg szigeten. Közös sportprogramokon vesznek részt a már megismert török barátaikkal. Családi program várható! Elhelyezés Márvány tenger melletti üdülőben , vagy szállodában.

Szerbia / Zombor 15 fő diák 2 tanár
Tervezett utazás időpontja 2020 június hó 26.nap tól 2020 július hó 05 nap ig

MÁV Nemzetközi (7)-8. osztály elhelyezés kollégiumban
úti okmány: személyi igazolvány, Eu Egészségügyi kártya
Zombor Szabadkától 60 km-re délnyugatra, a Ferenc-csatorna mellett, a magyar határtól mindössze 25 km-re fekszik. A város neve a szláv Cibor személynévből ered és első birtokosának a Czobor családnak a nevét viseli (Czoborszentmihály). A települést 1360-ban Chobor Szent Mihály alakban említették. A Czobor-család egykori birtoka volt. 1478-ban a Czoborok a török veszély ellen erődítményt építettek birtokukra. 1541-ben a török elfoglalta a várost, lakosságát elhurcolta. Helyükre szerbek települtek, ők kezdték Sombornak nevezni. Városaink között az együttműködés 2002-ben indult útjára, és ezzel párhuzamosan szerb nemzetiségi önkormányzatunk is szoros kapcsolatot ápol Zomborral. Látnivalóként érdemes megemlíteni az 1882-ben alapított Nemzeti Színházat, az eklektikus stílusban épült Városi Múzeumot, és a 17. században épült Török házat. A város lakossága jelenleg körülbelül 47 623 fő.
Jelentős létszámban beszélnek magyarul. A programban gazdagon összeállított kirándulások, és nagyon sok fürdés van minden évben. Az étkezést ki kell emelni, hogy a gyerekek kedvenceit készítik mindig. A partner gyerekek Zombor járás 20 általános iskolájának kitűnő tanulói. Egy délelőtti programot a Zombori Tűzoltóság és Vöröskereszt szervez

Románia / Tasnád 15 diák / 2 tanár
Tervezett utazás időpontja 2020. június hó 29.nap tól 2020. július hó 08.nap ig

MÁV Nemzetközi 7-8 osztály elhelyezés : Strand Hotel
úti okmány: személyi igazolvány, Eu Egészségügyi kártya
Tasnád város a romániai Szatmár megyében, Nagykárolytól 26 km-re délkeletre fekszik. 1246-ban Tusnad néven említik először, amikor a tatárjárás után IV. Béla király az ide költözni akarókat – hogy a hely újranépesedjen – kivette a vajda, a megyei főispánok és más bírák hatósága alól, és saját községi bírájuk (villicus) és a püspök hatósága alá rendelte. Nevét 1447-ben Thasnad, 1753-ban Taschnád néven írták. A település a XV. században már az Érmellék központja, 1456-ban pedig már oppidum, vagyis mezőváros volt. 1920-ban, a trianoni békeszerződést követően vált az akkori Román Királyság részévé. Jelenleg a 6781 fős lakosú város 45 százaléka magyar nyelvű.
Nemzetközi vonattal utazik a csoport Carol (Nagykárolyig) onnan transzfer a vendéglátó által Tasnádra. Tasnád magyarlakta város, Romániában, Szatmár megyében, Nagykárolytól 26 km-re délkeletre fekszik. Termálfürdőjéről híres, ugyanakkor itt található a 29 km hosszú Rákóczi-pince, amelynek vége Nagykárolyban van. Helyi kirándulások mellett a napi strandolás nagy élményt fog nyújtani a gyerekeknek. A programban Kölcsey és Ady szülőhelyének felkeresése is szerepel

Lengyelország / krzeszowice 15 fő diák 2 tanár
Tervezett utazás időpontja 2020 …...hó...nap tól 2020 …..hó...nap ig

Nemzetközi autóbusz (7)-8. osztály elhelyezés kollégiumban
úti okmány: személyi igazolvány, Eu Egészségügyi kártya
Krzeszowice
dél-lengyelországi testvérváros a Kis-lengyelországi vajdaságban, mintegy 25 km-re nyugatra Krakkó központjától, a szlovák határtól 60 km-re északra. Először említést 1286-ban tesz róla Krakkó püspöke Paweł z Przemankowa. Városaink között az együttműködés 2009-ben indult útjára, és ezzel párhuzamosan lengyel nemzetiségi önkormányzatunk is szoros kapcsolatot ápol Krzeszowice-el. A város nevezetességei közé tartozik a Szent Martin templom, ami már 1337-ben állt, illetve meg kell meg kell említeni a városban 1788-ban megnyitott fürdőt, amit August Czartoryski herceg alapított. A program során ellátogatnak Krakkóba , és a környék nevezetes helyeire. Gazdag sportprogramokkal várják a fiatalokat. A program első három napjára jellemző a családi elhelyezés, majd egy iskolában kialakított szálláson tartózkodik a csoport. A fogadó városnak golf pályája , uszodája sport komplexuma van.

Horvátország/ Vrbovec - Nerezine ERASMUS pályázat (Eötvös - Vass)
Tervezett utazás időpontja 2020 …...hó...nap tól 2020 …..hó...nap ig

Nemzetközi vonat - Vrbovecig utána Busz. iskolánként 10 fő diák (5-5) 2 fő tanár
elhelyezés családoknál és üdülőben
úti okmány: személyi igazolvány, Eu Egészségügyi kártya
Vrbovec - Nerezine
Ismét beindul a horvát program. Horvátországi testvérvárosunk Zágrábtól, északkeletre fekszik alig 36 kilométerre. Régi magyar neve Verbovecz, mely 1244-ben IV. Béla király által kelt oklevélben szentesít adományban tűnik fel először. Városaink között az együttműködés 2004-ben indult útjára, és ezzel párhuzamosan horvát nemzetiségi önkormányzatunk is szoros kapcsolatot ápol Vrbovec-el. A város több nevezetességgel bír, úgy mint Verbovec várkastélya és a Patacsich-kastély. A várkastélyt eredetileg 1528 körül a török ellen építették. 1591-ben a török, 1755-ben a felkelő parasztok gyújtották fel. A régi kastélyból mára csak egy torony maradt, mely Zrínyi Péter nevét viseli. A ma is álló kastélyt 1755 után építtette fel a Patacsich család barokk stílusban. Ma irodaházként és kulturális központként működik. A városhoz szorosan köthető a Zrínyi család, Verbócz várkastélyában született 1621. június 6-án Zrínyi Péter horvát bán, Zrínyi Miklós horvát bán, költő és hadvezér testvére, Zrínyi Ilona édesapja.
A program során Vrbovecben és Nerezinében fognak üdülni a gyerekek
Nerezine a Losinj sziget legészakabbi települése. Helyileg Losinj északkeleti partján, az Osorscica domb tövében helyezkedik el. Osor innen 5 kilométer, míg Mali Losinj 17. Nerezine Horvátország egy aprócska települése. Csak a XIV. században említik először. A „fellendülést” a XIX. század hozta, ugyanis Habsburg Rudolf rendszeresen ide járt az Osorscica hegyre túrázni és itt is töltötte a nyaralásait.
A helyi lakosság ma és hosszú évszázadokon keresztül a halászatból és a hajóépítésből él(t). Nerezine látnivalói közé tartozik még egy XVI. századi Ferences kolostor és a Mária Magdolna templom. Egy apró kikötő is található.A környék látnivalói természetesen maga a Losinj sziget (ezen belül is Mali Losinj), a Cres sziget, illetve a környező szigetek, tengerpartok.
A város méretéhez képest, Nerezine strandok tekintetében igen bő kínálattal rendelkezik.Északon a Rapoca, míg délen Bucanje kempingeknél tudunk kényelmesen strandolni. Minkét kempingnek jól kiépített és felszerelt tengerpartja van. Nerezine városi strandja pontosan a település közepén, a kikötőtől délre található. Érdemes ezt a strandot is kipróbálni.
Az elhelyezés a Vrboveci Önkormányzat felújított üdülőjében történik

Magyarország / Kispest 15 fő diák 1 tanár
Tervezett utazás időpontja 2020 július hó 11.nap tól 2020 július hó 19.nap ig

Magyarországi program
A programra az iskolák jelölhetnek 2-2 fő szociálisan hátrányos tanuló (7-8.osztály ) akit az iskola jutalmazna Elhelyezés: komfortos faházakban, teljes ellátással

Közösségi munkavégzés / Középiskolai tanuló Kispest 8 fő diák 1 fő tanár (angol)
Tervezett utazás időpontja 2020 július hó 11.nap tól 2020 július hó 19.nap ig

Magyarországi program
A programra a kispesti középiskolák jelölhetnek közösségi munkavégzésre tanulót (50 órás igazolás) Elhelyezés: komfortos faházakban, teljes ellátással


Minden program utazását a küldő, a Kispesti Önkormányzat finanszírozza, a megérkezéstől a hazautazásig a teljes ellátás a fogadó önkormányzat meghívása, garanciája alapján valósul meg. Az utazó csoportnak a hazai oktatási intézmény előírásai mellett a helyi előírásokat, szabályokat is be kell tartani!


A uj.testvervaros.kispest.hu weboldal többféle sütit (cookie-t) használ azért, hogy biztosítsuk a weboldal teljes funkcionalitását, informatívvá és felhasználóbaráttá tegyük az oldalt. Ha tovább böngészi az oldalt, beleegyezik a sütik használatba. További információért olvassa el adatvédelmi tájékoztatónkat.